.st0{fill:#FFFFFF;}

Čo z oblasti investovania vás aktuálne trápi najviac? 

 19 júla, 2021

By  Vladimir

V týchto letných dňoch pristupujem k "publikačnej činnosti" len veľmi striedmo. No neznamená to, že nič nerobím :-).

Pripravujem plán článkov na nasledovných pár mesiacov,  a preto by som vás chcel poprosiť o pomoc.

Čo vás aktuálne v oblasti investovania trápi najviac? Nad čím rozmýšľate? Čo je najväčšia prekážka, s ktorou sa boríte? Na akú otázku hľadáte odpoveď? Alebo máte tému a zaujíma vás môj názor na ňu?

Ozvite sa v komentároch, prosím, veľmi mi to pomôže.

Niektoré z dopytov ktoré zatiaľ mám - aktualizácia článku o brokeroch a bližšie vysvetlenie fungovania indexov.

Teším sa na vaše podnety!

Vladimir


Your Signature

related posts:

  • Akú strategiu zvoliť, ak chcem uložiť peniaze približne na 5 rokov a potom z nich financovať 20% kúpy druhej nehnuteľnosti.

  • Zdravím.
    Aktuálne má záujimaju dve témy:
    1.) Je na Slovensku možné investovať (rozumne a výhodne) cez s.r.o. ? Sú tam nejaké výhody, alebo naopak nevýhody pripadne povinnosti? Ide o to, že ak človek vie investovaním dosahovať nejaký výnos a príjem (dividendy, nakup/predaj, rast hodnoty) tak ako osoba s tým už ďalej veľmi nevie pracovať. Napríkad nemá to žiadny vplyv pri žiadosti o hypotéku, alebo pri potrebe nejakého externého financovania banky neberú ohľad na takúto príjmovú aktivitu a majetok osoby. Alebo sa mýlim ?
    2.) Je nejaký výpočet/postup na úpravu stratégie “výberu 4%“ pokial človek moze investíciu (alebo jeden investičný účet na to určený) vyčerpať na nulu a za určitý počet rokov? Napríkad od 50 rokov budem vyberať 8% a plus mínus do 70 rokov by som sa mohol teoreticky spoľahnúť, že bude čo vyberať. Dala by sa tak zredukovať cieľová suma a znížiť vek závislosti od dennej práce.
    Ďakujem.

  • Čo robiť s hotovosťou 100k eur a viac, ktorú mám na bežnom účte ale budem ju potrebovať použiť v horizonte 1-1,5 roka.

  • Dobry den pan Vladimir,
    rad by som sa opytal:
    1.) investiciou do ETF si sporim na „dochodok“
    investujem len do iShares Core S&P 500 UCITS ETF (SXR8) najme kvoli nizkym poplatkom (0,07%) a jednoduchosti portfolia. Mam 35r a dochodku dost casu. Je podla Vas nutne v horizonte 10r nieco menit? Su nejake zasadne rizika tohto pristupu?
    2.) nemam pravidelny mesacny prijem, ETF nakupujem 2 krat do roka vo vacsom objeme, zvyknem cakat na korekciu trhu o nejakych 10%, mam lepsi pocit z lacnejsej kupy:). Minuly rok som takto dokupoval 2 krat pocas pandemie. Je to vobec z dlhodobeho pohladu racionalny krok? Alebo taketo „casovanie“ nema zmysel?

    Dakujem

  • Zdravim Vas Vladimir,
    Chcel by som sa opytat ci je na blogu priestor na diskusiu na temu opcii?
    Zaujimalo by ma ake su s tym spojene rizika, ake to ma vyhody a nevyhody. A samozrejme ine veci s tym suvisiace o ktorych momentalne nemam ani paru.
    Dakujem za odpoved.
    Jano

  • Zaujímajú ma možnosti vysporiadania sa s infláciou v strednodobom časovom horizonte pri prijateľnom riziku. Vďaka.

  • Zdravím, bola by dobrá stratégia pridať k plne akciovému ETF portfóliu pridať kvôli diverzifikácii aj REIT ETF ?

  • Dobrý deň,
    aký máte názor na investovanie do nehnuteľností na aktuálnom trhu? (byty v nových developerských projektoch, byty kupované z papiera, pozemky…)
    Ďakujem

  • – Porovnanie ETF brokerov
    – Porovnanie aký rozdiel urobia rôzne poplatky v dlhodobom horizonte

  • Ahoj.
    Momentálne mám na rozbehu portfólio rozdelené – pôda, drahé kovy a druhý pilier – akcie. Otázka je čo by som mal ešte pridať (ETF?) a čo naopak odpredať a kam presunúť na daľších 5-10 rokov.

  • Dobry
    Vami odporucovany iShares Core MSCI World UCITS ETF ma poplatky 0.2 %, a na trhu su podobne z nizsimi poplatkami napriklad Lyxor Core MSCI World (DR) UCITS ETF s 0.12%. Ma zmysel zacat nakupovat tieto ETF kedze hovorite ze poplatky maju byt co najnizsie? A mozno by sa hodil nejaky clanocek o investovani pre dochodcov nad 65, nad 70 ci dokonca nad 75 rokov (ktory stracaju peniaze v podielovych fondoch ci maju peniaze len na uctoch).
    Dakujem

  • Čo v prípade mojej smrti? Uplatňuje sa americká daň z dedičstva a moja rodina tým pádom príde o 30% hodnoty celoživotne budovaného portfolia?

    Ísť stratégiou ETF fondov a v určitom veku vyberať 4% ročne, alebo cestou pasívneho príjmu z dividend? Pri tejto druhej možnosti ma trápi vyššie spomenutá otázka – dedičské konanie v prípade mojej smrti.

  • Zdravím, som dlhodobý investor ale rozmýšľam nad:
    Je všeobecne odporúčané pri poklese trhu o viac ako 20% navýšiť pravidelnú investíciu alebo urobiť mimoriadnu investíciu. Existuje aj „opačné“ odporúčanie ak trh „výrazne“ vyrástol v krátkom čase? 🙂
    Ďakujem

  • Či sa ešte oplatí LYNX keď už IB zrušil activity fee? Ako čo najjednoduchšie previesť portfólio z LYNX do IB s čo najmenšou stratou/náročnosťou? Oplatí sa to vôbec z dlhodobého hľadiska ak nakupujem raz za mesiac a zohľadním aj náklady na rebalncovanie?

  • Zdravím vás Vladimír.

    Dnes mi vŕta v hlave táto otázka: investovať ako mladý človek do 30 rokov iba do „konzervatívnych“ ETF ako MSCI World či S&P 500 alebo zvážiť aj viac rizikové, možno sektorovo užšie zamerané fondy (IT, health, a pod.)?

    ďakujem za možnosť sa opýtať.

    Marek

  • Sú trhy nadhodnotene? Čaká nás výraznejšia korekcia? Ako investovať v najbližšom obdobi?

  • škoda že okrem akcií nič iné neexistuje pre pasívny príjem alebo pasívnu stratu

  • Ako zvýšiť príjmy. To je aktuálna téma môjho investičného sveta.

  • Dobrý deň. Momentálne premýšľam o inflácii. Mám nakúpené korporátne dlhopisy. Inflácia už pomaly začína presahovať ich výnosy. Mám to preklopiť do akciovej zložky? Rozumiem, že ak sa zodvihnú úrokové sadzby , akcie budú mať problém. Takže ani tak, ani tak.

    • Toto zaujima aj mna. Jedine co som zachytil že ECB už má plán kedy zvýši úroky.

  • Zdravím Vladimír, mňa už dlhšie trápi, či mám v týchto mesiacoch investovať klasicky „dolar cost averiging“, alebo vzhľadom na historicky najvyššie ceny akcií a k tomu stále nie ukončenú pandémiu radšej skúsiť šťastie a pokúsiť sa investície casovať. Viem, že všeobecné štatistiky časovanie nefavorizuju, ale v tejto špecifickej situácii možno nie sú úplne aplikivatelne. Môže mať zmysel využívať aj len niekoľko percentné prepady (teda necakat na bear market ale investovať povedzme po 5% prepade)?
    Ďalej rozmýšľam nad zlatom, resp. ETF čo trackuju cenu zlata. Rovnako ako vy, nie som fanúšik žltého ani iného kovu, ale počas takejto špecifickej situácie by to možno bolo ospravedlnitelne.

  • Nemohli by ste sa blizsie pozriet na 4 pilier cez planovane PEPP. Zatial je na nete len velmi malo informacii k tomu. Vdaka

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >